Fillarimittari

Päivitetty 28.12.2003

 

Taustaa

Tämä projekti alkoi siitä kun koulun pihalla molempien poikien pyöristä varastettiin nopeusmittarit. Heitin pojille idean: Mitä jos tehtäisi uudet mittarit itse. Annoin poikien miettiä mitä kaikkea mittarin pitäisi näyttää. Huh huh, siitä tulikin ajotietokoneen speksi (faijalle vähän miettimistä). Speksiin kerääntyi:

 

Toteutus

Speksin perusteella vehkeeseen tarvittiin ilman muuta pieni aakkosnumeerinen näyttö. Tämän jälkeen mietittävää tuli laitteen tehonkulutuksesta ja paristosta. Paristoksi tuli laitettua varmuuden vuoksi 3,6V Lithium paristo. Prosessoriksi tuli valittua Microchipin 16F873 A/D muuntimien ja riittävän I/O kapasiteetin takia. Tehon hallinnan perusratkaisu on pitää prosessoria käynnissä vain silloin kun tarvitaan Prosessori herätetään joko matkapulssilla tai hallintanappuloilla. Muita ratkaisuja on pieni kidetaajuus ja lämpömittauksen erillinen päälle/pois kytkentä. Prosessorin kellon kanssa joutui vähän kikkailemaan kun 32kHz ei riitä pääkelloksi ja kideoskillaattori lähtee käyntiin hitaasti. Nopeasti käynnistyvä RC oskillaattorilla toimivasta pääkellosta kehitettävä mittarin aikakanta on lukittu 32kHz kideoskillaattoriin. Matka-anturi tehtiin Reed kytkinputkesta ja magneetista. Lämpömittari syntyi Analog Devicen TMP36 chipistä. Paristokäyttöisyydestä johtuen A/D muunnin tarvitsi vielä erillisen 2,5V:n referenssin.

 

Piirilevy

Piirilevy on itse syövytetty yksipuolinen. Levy on lakattu koska se joutuu koviin olosuhteisiin. Kuvista näkyy myös piirilevyn asennustapa. Kortti jää mukavasti kannen ja laitojen olakkeiden väliin.

Piirilevy päältä

Tiirilevy alta

 

Anturi

Reed putki, magneetti, kutistesukkaa, kuumaliimaa ja nippusiteitä. Näistä tarvikkeista syntyy hyvä anturi.

Anturi asennettuna fillariin.

 

Kotelo

 

Vehje sovitettiin 65 x 110 purkkiin mikä tiivistettiin silikonilla. Sattumalta löytyi vielä kiinnikkeet millä mittarit saatiin asennettua hyvin poikien fillareiden stongiin.

Mittari asennettuna Maken fillariin.

 

Schema löytyy täältä

 

Softan kommenteista voi yrittää päästä kärryille mitä vehje tekee. Oikosulkemalla liittimen J2 pinnat 7-8 menee laite testitilaan missä laite ei sammu lainkaan ja valittavissa on muutama testi- ja ylläpitokomento lisää. Pyöräkoko jäi kiinteäksi, koska molempien kundien fillarit ovat 26" nuorisopyöriä. Pyöräkoon asetuksen voi lisätä softaan jos tuntee sitä tarvitsevansa.

 

Softat läytyy täältä.

 

Terveisin Juuso, Make ja fade.